Sote tulee, oletko valmis?

Sote uudistuksessa korostuu asiakkaan valinnanvapaus. Asiakas saa päättää minne tahtoo hoitoon. Tulevaisuudessa kilpailussa pärjäävät palvelutuottajat, joilla on hyvä lämmin työote ja työyhteisössä vallitsee hyvä yhteishenki. Miten me suomalaiset sosiaali-ja terveysalan matalapalkkaiset tasapäiset ”puurtajat” mahdammekaan pärjätä? Kilpailu asiakkaista ja työntekijöiden keskinäisestä paremmuudesta on jo kova paikka monelle hoitajalle kun työtä ei kuitenkaan suoriteta tasapäisesti, vaan toiset ovat eittämättä parempia työssään kuin toiset ja tulevat saamaan ehkä parempaa palkkaakin tulospalkkion muodossa. Sitten vielä työyhteisössä voi olla vielä pienemmällä palkalla työskentelevä hoiva-avustaja, joka tekee työtään suurella rakkaudella asiakkaisiinsa ja on kaikkien asiakkaiden suosima.

wp_20140616_002

Valinnanvapaus on hieno asia ja työntekijöiden kohtaamien haasteiden lisäksi myös asiakkaita pitää kouluttaa palveluiden käyttäjäksi. Työskentelen mielenterveyskuntoutujien tehostetussa asumispalvelussa, josta on vielä pitkä matka asiakkaan aitoon valinnanvapauteen. Asiakas, jolla on ollut pitkään mielenterveysongelmia on tottunut, että hänen asioistaan päätetään ja ajan myötä moni oma mielipide ja toive on unohtunut ja viranomaisen / hoitajan tahto on muuttunutkin omaksi tahdoksi. Itsetunto ja oma identiteetti on hävinnyt ja tällöin lähdetään näitä asioita rakentamaan, jotta asiakas pystyy tekemään ratkaisuja, jotka liittyvät omaan hyvinvointiin ja palveluihin. Prosessit ovat pitkiä ja tähän kuvioon sopivat huonosti erilaiset muutokset kuten asumisen,  henkilökunnan, terapian  muutos kilpailutuksen kautta.

Sosiaali- ja terveysala on suuren murroksen edessä monella tavalla. Moni asia tulee muuttumaan ja vanhat rakenteet ja ASENTEET joutavat romukoppaan halusimmepa tai emme ja toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin. Suomen pohjoismaista hyvinvointivaltiota on rakennettu menestyksekkäästi vuosikymmeniä, mutta mikään hyvä ei kestä ainiaan, vaan aina tarvitaan uusia toimintatapoja ja kaikella on aikansa ja sen jälkeen koittaa uusi aika.

12.12.2016 Päivi Tjäder

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s