Hyvä ELÄMÄ – Kehittäjän mieli

Kun mietitään ihmisen tarpeita (turvallisuus, saavutukset, yhteistyö, ymmärrys, luovuus, moraaliarvot ja henkinen täyttymys), tässä meillä Foibekartanossa Hyvän elämän valmentajat toimivat innoittajina ja toivon tuojina asukkaille ja Hyvän elämän esimiehet/valmennuspäälliköt valmentajille taas kannustajina ja oppaina.

1480721169589

Ikäihmisten HyväElämä koostuu arjen pienistä iloista, kiireettömyydestä, välittämisestä ja läsnäolosta. Elämä on tässä ja nyt. Tämä korostuu etenkin asukkaillamme, joilla on muisti heikentynyt. Tutut ihmiset ja tuttu ympäristö on kaiken A ja O, ne luovat turvallisuuden tunteen. Tietyt rutiinit on oltava, mutta siinä lomassa voi olla uusia juttuja. Näiden uusien asioiden tulisikin nousta asukkaiden toiveista ja totutuista tavoista. Valmentajien haaste onkin asennemuutos perinteisestä hoidettava-hoitaja  kulttuurista poispääseminen. Tehdään asioita rinta rinnan, ei puolesta. Esimerkiksi valmentajat eivät annostele ruokia valmiiksi lautasille (=laitos) , vaan asukkaat ottavat itse (=koti). Tai mennään joskus ravintolaan syömään (=elämys)!

Lisätään arkeen elämyksiä, monipuolistetaan tapahtumatarjontaa ja tässäkin otetaan asukkaat mukaan sekä suunnittelemaan että toteuttamaan. Kaikki osallistuvat ja saavat onnistumisen ilon. Yhteistyössä on voimaa! 

img_20160419_102313

Lisätään moniammatillisuutta ja vapaaehtoistyötä, kootaan erisukupolvet yhteen. Näin saadaan monenlaista osaamista, hyödynnetään kiinnostuksen kohteet. Jokaisen panos on tärkeä. Ja kun tuntee olevansa tärkeä, saa mielihyvää (=HyväElämä).

Muuttuva maailma tarjoaa omat haasteensa. On oltava ajan hermolla. Nyt digitaalisuus on päivän sana. Tätä on tuotu Foibekartanon arkeen voimakkaasti. Mm. asukkailla on tabletit, Periscopalähetyksiä tehdään usein, päivän uutisia luetaan digilehdistä ja twiittejä laitetaan päivän tapahtumista. Ikäihmisille tämä kaikki on vierasta ja tässä jälleen valmentajien osuus korostuu. Opetellaan yhdessä ja tutustutaan digitaalisen maailman saloihin. Sieltä löytyy vaikka mitä. Ja tabletista löytyy kamerakin! Voi sitä ihmetystä, kun ruudulla näkyy oma naama!

img_20160126_142838

Muutos on nopeaa. Kehittäjän mielen on pystyttävä sietämään epävarmuutta ja  kaaostakin. Epäonnistumisiakin tulee, mutta niistä päästään yli, kun taustalla on henkinen järjestys (=tarpeiden täyttyminen, HyväElämä).

Salla Seppänen ja Kirsi Virta

Foibekartano, Kotitalo1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s