I Lähipäivä 7.11.2016

Tervetuloa mukaan! Aloitamme fyysisten kohtaamisten sarjamme Espoon Leppävaarassa. Kyseessä on Metropolian kampus.

Osoite: Vanha maantie 6, 02650 Leppävaara, Espoo

tila: Revontuli ETYA1205

Ohjelma:

9.00 – 11.30: Karl-Erik Michelsen: “Uuden työn yhteiskunta” Tamora Oy

11.30 – 12.30: omaskustanteinen lounas

12.30 – 14.00: Tutkinnon suorittamisen INFO, Joonas Liimatainen Tamora Oy

14.00 – 15.50: Osallistava esimies kehittämässä kokemusmaailmaa. Päivi Rahmel

15.50 – 16.00 Palautteen keruu ja kotio lomps.

Tervetuloa uuden työn maailmaan! Nähdään Leppävaarassa

___________

Muutama Tärppi

Lahiesimiesnyt.wordpress.com = Aina tuorein tieto

Otetaan käyttöön yhteinen Twittertili:

@lahiesimiesnyt  Kysy salasana muulta ryhmäläiseltä.

Tamora.fi = Tahdon Coachingia (eritoten tutkinto- ja trelloapu). Kun nappi näkyy sivuilla, niin joku on teitä auttamassa.

Jatkuva palaute. Käy blogissa jatkuvan palautteen kanavassa ja jätä palautteesi aina lähipäivän jälkeen. Se vie vain muutaman minuutin. Haluamme parantaa joka kerta yhteistä oppimista.

Kotitehtävät:

TEHTÄVÄ 1: Luo oma Twittertili ja seuraa työsi kannalta mielenkiintoisia ihmisiä. Mm. (@TamoraOy, @JaanaUtti, @tomppa_tom, @komulainenmetro, @Metropolia + muut)

Vaihda kuva Twitteriin. Älä ole munapää, eli munan kuva logona. Samoin kuin vaihda bannerikuva. Kirjoita eteenpäin katsova ”minä lähiesimiehenä”- kuvaus itsestäsi.

TEHTÄVÄ 2: Luo TRELLO- tili (trello.com). Tee se työsähköpostillasi joka on meillä. Näin voimme kutsua teidät tutkinnon suorittamisen taululle.

TEHTÄVÄ 3: Tee blogikirjoitus: käy youtube –> Luova tuho (kanava) ja katso yksi haaste. Kirjoita siitä blogikirjoitus blogiimme. Liitä mukaan kuva. Voit aluksi toimittaa kirjoituksen ja kuvan Tompalle joka liittää kuvan ja tekstin blogiimme. Katsotaan myöhemmin kuinka itse saatte sen tehtyä. Tee tekstistä eteenpäin katsova. Ajatuksia herättävä. Pituus ei tarvitse olla kuin max 1 A4. Vähemmälläkin saa ajatuksia herättävän tekstin.

Kalle Michelsen: Uuden työn yhteiskunta

Jos et pääse livenä mukaan, niin livelähetys alkaa noin klo 9.15 osoitteessa: https://www.gotomeet.me/JaanaUtti  Tietokone asentaa liitännäisen koneellesi. Asenna se. Tai jos käytät tablettilaitetta, niin lataa erillinen GotoMeeting sovellus kaupasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mieti varastotyötä. Kun varasto robotisoidaan, niin ksutannukset painuvat lähinnä nolliin. Siihen vielä Ikea-malli, jossa itse haetaan tavarat hyllystä ja kassoillakaan ei ole ihmisiä. Digitaaliselta puolelta tulee koko ajan mahdollisuuksia. Onko ihminen tässä jäte? Mitä ihminen lopulta tekee? Tähän paneudumme aamun aikana. Katsomme isosta kuvasta.

Ennen oli vuosia ja vuosia aikaa sopeutua uusiin ammatteihin ja töihin. Koneet tekivät työt. Viimeiset 20 vuotta on ollut raju rypistys. Ei ole aikaa sopeutua. Mooren laki sanoo, että 18kk transistorien teho tuplaantuu. Eli tietokoneen kapasiteetti kasvaa näin. Kuinka monen kohdalla näin käy? Älkää ajatelko digitaalisuutta uhkana. Se on mahdollisuus. Valtava mahdollisuus. Se on ihmisen turvapaikka. Ihminen voi miettiä että missä tätä käytämme. Hoitotyössä, koulutuksessa, projektityössä, missä vain. Sen voi ja pitää johtaa ketjussa huipulle. Tässä on johtamisen A ja O. Organisaatiota pitää johtaa siihen suuntaan että ihmiset käyttävät energiansa mahdollisuuksien löytämiseen. Eikä tappeluun siitä tehdäänkö joku vai ei. Älä käytä aikaa IT-vastustukseen vaan mieti että mitä sillä voi tehdä. Kehittäjän mieli. Se on oltava kaikilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näemme organisaatioita jotka pystyvät nopeisiin liikkeisiin. Mieti verotoimistoa. Ennen täytettiin paperilla veroilmoitus, liitteineen jne. Jos tähän pitäisi nyt palata? Mitä ajatuksia tästä?

Poliittisissa puheissa haikaillaan teollisuuden paluusta. Osa onkin palannut. Mutta kun uudet tehtaat ehkä palaavat, mutta työpaikkojen määrä niissä on pientä. Ne ovat niin robotisoituja ja digitalisoituja. Työn näkökulmasta siitä on turha haikailla.  Kuinka moni on innoissaan lähdössä Talvivaaraan töihin? Ei kovin moni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Digijohtamista ja henkilöstöjohtamista. On johdettava järjestelmiä ja ihmisiä. Asiakkuuksien johtaminen on tässä myös.

Vuorovaikutus on perinteisesti ollut ihmisten monopoli. Digi on räätälöitävä tilanteen mukaan. Emme voi mennä väline edellä, vaan digitaalista maailmaa on osattava johtaa. Miten fokusoimme olemassa olevan osaamisemme suhteessa digitaaliseen maailmaan. Ei se helppoa ole. Esimerkiksi opetuksessa mietitään että mikä on opetuksen tietosisältö. Tieto vanhenee hetkessä. Me kaikki olemme älylaitteillamme tiedon äärellä heti. Kuka vain voi tarkistaa asiat netistä. Eli mikä on vaikkapa näiden kohtaamisten arvo? Missä muualla tehdään ja mitä?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suomessa on nyt noin 75 000 freelanceria. Keikkatyön tekeminen on ollut todella raskasta. Yritys keksi että perustetaan firma joka hoitaa keikkatyöläisten talouslaskenta kuntoon. Se ovat keikkatyöläisten ja verottajan ja muiden välissä. He perustivat osuuskunnan kahdestaan. Alussa oli 100 asiakasta. Nyt 10 000. Yritys on myyty miljoonilla varamisespalveluille. Näyttelijöitä, tanssijoita sun muita oli asiakkaina. Asiakkaat ilmoittavat että heitimme keikan tuolla. Pystyivät keskittyä siihen missä olivat hyviä. Tämä yritys hoiti kaiken muun työn ja otti muutaman prosentin pois laskutuksesta. Tämä on työtä joka syntyy välittämiseen. Aivan uutta työtä. Kimppafirmoja, verkostoja, sarjayrittäjiä kaikkea tätä. Puhutaan epätyypillisestä työstä. Kohta voi kysyä koska tämä on tyypillistä työtä kun 8-16 työ kuolee alta pois.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opetusalalla voitaisiin kerätä asiantuntijat yhteen ja siirtää koko homma verkostoon. Ihminen valitsee entistä enemmän asiantuntijoiden mukaan mihin hän lähtee. Ei ole yhtään mahdotonta ajatus, että luodaan yritys joka kerää maailman parhaat asiantuntijat mukaan ja myy heitä. Rakentaa eri osaamisten varaan koko koulutuksen. Mitä tämä olisi sinun työssäsi?

Pop-uppia on joka paikassa. Pop-Up sauna on Salmisaaressa. Ruokailussa oli omat pop-uppinsa. Pleikkaria pelaavat kaverukset päättävät yhtäkkiä että pistetäänpä jokin yhteisöllinen homma pystyyn. Ole sinä vaikka toimitusjohtaja. Näin ketterästi syntyy uutta työtä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joustavuus on ehkä tärkein ja isoin asia uudessa työssä. Johtamisen kannalta se on todella iso kysymys. Se tarkoittaa poistumista kahdeksasta neljään työstä. Työ on pois ajasta ja paikasta, jolloin se saavuttaa kohteensa. Tee työtä silloin kun sille on tarvetta. Älä silloin kun asiakkaat ovat poissa. Google teki niin, että jos sinulla ei ollut työtä, niin pystyit olemaan poissa. Se paineisti esimiehiä katsomaan että töitä oli. Digitaalisen palvelun etuna on nopeus. Asiakas valitsee sen joka on auki. Jäykkä yhteiskunta on meillä tässä vähän esteenä. Mutta Uber taas taistelee esimerkiksi tätä vastaan. Internetin skaalausetu on se, että tuottavuutta voidaan nostaa isosti. Discovery Chanelin liikevoitto on 40% liikevaihdosta. He käyttävät paljon freelancer- kuvaajia. Ihmiset kuvaavat erämaassa hämähäkkejä ja he jakelevat materiaalin. Osaaminen on huippua, kun voit ostaa yhdeltä tyypiltä osaamisen ja jaella sen globaalisti. Halvempi, nopeampi ja ketterämpi. Tuottavuutta ja kannattavuutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mieti Uberia, AirBnB:tä. Heillä ei ole autoja tai hotelleita. Ihmisillä on. He mahdollistavat tämän toiminnan. Heillä on platformi jota halutaan käyttää ja jotka toimivat hyvin. Mieti lentoyhtiöitä. RyanAir pisti matkan Berliinin 20 euron hintaan. Se pisti isot yhtiöt miettimään omaa toimintaansa. Lähdemmekö kilpailemaan tälle halpakentälle, vai keskitymmekö “Lounge”- matkustajiin. Lufthansa perusti oman halpalentoyhtiönsä tämän vuoksi. Uudet palveluntarjoajat paineistavat vanhat. Sitten on osattava miettiä mitä nämä uudet mahdollisuudet on omassa työssä. Omassa lähiesimiestyössä. Tavaraa täällä on. Jospa ei lähdetä tekemään uutta, vaan hyödynnetään olemassa olevaa.

Meille syntyy kummallisia töitä. Päivisin voi olla ammattigolffari ja öisin ammattipokerin pelaaja. Hän taisi olla linnan juhlissakin. Ovat verotilastojen kärjessä. Turhan tavaran poistaja. 5 vuotta sitten sinulle olisi naurettu jos olisit sanonut tekeväsi tätä työksesi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Työ ja työpaikka ovat eri asiat. Mitä tahansa ideoita voi syntyä työpaikan ulkopuolella. Näiden kahden erottaminen on kuin kahden ison maailman erottaminen. Omaa luovuutta voi käyttää työn ajattelemisessa. Työpaikka on se missä niitä toteutetaan. Työpaikalla on tehtävä työtä. Sehän on perus vaatimus. Työn johtaminen on työn ohjaamista. Ohjataan osaava ihminen tekemään työtä. Oppiminen on jatkuvaa. Kehityskeskustelu ei saa olla taakse katsova vaan eteenpäin katsova. Rekrykeskustelussa sanottiin että ei kiinnosta mitä sinä olet tehnyt. Se selviää kyllä. Rekrytoijaa kiinnosti mitä hakija aikoo saada aikaan. Mitkä ovat sinun ambitiosi? Se kiinnostaa. Mitä haluat olla rakentamassa ja tekemässä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joonas kävi läpi pikaisesti tutkinnon näkökulman asioita, mutta sitten päästettiin Päivi Rahmel Metropoliasta käyntiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pöytä on henkisen tilan ja löytämisen este. Toiminnalliset tehtävät ovat aina vapaaehtoisia. Kun mietitte vastaavia toimia alaisten kanssa. Niiden tehtävänä on omien ajattelun konkretisointi. Istuminen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Aloimme ryhmäytyä hyvin. Liikkeestä. Kävimme läpi myös asioita jotka innostavat meitä. Missä haluamme kehittyä lähiesimiehinä. Olemme usein kahden tulen välissä sillä tapaa, että olemme toiveiden ja unelmien kanssa tekemisissä, mutta samaan aikaan meillä on yrityksen johdosta tulevat asiat jotka eivät aina ole suorassa suhteessa keskenään.

Henkilöstöön liittyvät asiat olivat isoimmin edustettuina. Ihmissuhteiden kanssa toimiminen ehkä isoimpina. Kullakin ryhmällä on tietysti ominaispiirteensä.

Opiskelijoiden toiveita ja eväitä kehittymiseen esimieskokemuksen mukaan:

 Päivi Rahmelin osallistavan harjoituksen yhteydessä opiskelijoiden toiveina nousivat seuraavat:

Ryhmä 1: Uudet esimiehet: Esimiehiä motivoi halu kehittyminen omassa työssä, sekä eväiden saanti eväitä kehittymiseen ja esimiehenä toimimiseen. Muutoksia työpaikoilla tehdään koko ajan. On tärkeää opetella, miten viedään muutoksia ja uusia toimintatapoja innostuneesti eteenpäin. Myös yritykseni missio motivoi esimiehiä.  Halu olla mukana viemässä liikettä eteenpäin. Haluan oppia uutta ja olla itsevarmempi. Koulutuksessa halutaan oppia, miten kehitetään  ammatillista itsetuntoa? Miten kehittää verkostoitumista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ryhmä 2: Vaikka minulla on jo kokemusta esimiestyöstä, haluan kehittyä edelleen lisää.  Minulla on jo tietoa eli tässä koulutuksessa kehityn eteenpäin vaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Ryhmä 3.Sellaisetkin, joilla oli jo kokemusta esimiehinä toimimisesta (esimerkiksi 8 vuotta)  motivoi erityisesti seuraavat asiat:  Voin itse suunnitella toimintaa ja organisoida. Muutosvastarinta vie voimia ja haastaa. Kun on sovittu asioita ja silti joutuu palaamaan päivästä toiseen asioiden kanssa. Kun on uusia ihmisiä, miten sitoutetaan? Haluan oppia näitä taitoja edelleen: Miten tuo innostuksen työyhteisöön? Miten saa ihmiset ylittämään itsensä ja edes sitoutumaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ryhmä 4: 20 v esimiestyötä; digitaalisten välineiden käyttö motivoi esimiestyön tässä vaiheessa. Digitaaliset työvälineet ovat tulossa osaksi työtä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yllä johtamisen eri tasot. 

Mikä on esimiestyön raskain haaste? Mihin se liittyy?

Päivi Rahmelin vetämän toiminnallisen harjoituksen mukaan seuraavat asiat haastavat esimiestyötä opiskelijoiden mukaan 7.11.2016.Näihin teemoihin paneudutaan koulutuksen aikana ja opiskelijoiden tehtävissä työpaikoilla. 

 Monimuotoistuminen:         Esimerkiksi organisaatiomuutokset ja monikulttuuriset työyhteisöt haastavat

Resurssit: Kannattaako palkata esimerkiksi omia työntekijöitä vai vuokrata työvoimaa? Päteviä asioita ei saa takaisin, joutuu tekemään valintoja henkilöstörakenteen vuoksi

 Henkilöstö: 1 ihmissuhteet, yleensä vuorovaikutus ihmisten kanssa

2 palautteen antaminen kulttuureittain, kaikille ei tarvitse olla kiva, kielitaito haaste, miten varmistaa sellainen, että kaikki asiat on ymmärretty,

3 työhyvinvointiasiat, mikä motivoi ihmisiä tekemään asioita, mistä työinnostus syntyy?

4 muutosten läpivienti ja sitoutuminen muutokseen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s